Pri načrtovanju ogrevanja je ena od pomembnejših odločitev ali izbrati toplotno črpalko ali ogrevalni kotel.

TOPLOTNA ČRPALKA JE DRAŽJA OD OGREVALNEGA KOTLA – je to res ali ni res?

Cena toplotne črpalke je odvisna od grelne moči. Dobro toplotno izolirana povprečna enodružinska hiša (grajena po veljavnih predpisih o toplotni zaščiti) potrebuje toplotno črpalko grelne moči 9-12 kW. Če primerjamo ceno toplotne črpalke z ogrevalnim kotlom, jo je treba primerjati z sodobnim kondenzacijskim kotlom. Če pa upoštevamo, da pri toplotni črpalki ne potrebujemo dimnika, da lahko z reverzibilno toplotno črpalko tudi hladimo v letnem času  … je odločitev za nakup toplotne črpalke še toliko lažja.

Poleg vsega zgoraj naštetega pa ogrevanje z toplotno črpalko (ki za svoje delovanje koristi električno energijo – obnovljivi vir energije) dolgoročno doprinese k zmanjševanju izpustov CO2.

V primeru vgradnje kakovostne toplotne črpalke, ki obratuje z dobrim letnim grelnim številom in virom toplote z visoko povprečno temperaturo v zimskem času (na primer podtalnica, ki ima tudi v zimskem času temperaturo od 12-15°C), ter vgradnje ploskovnega ogrevanja (talno, stensko) dosežemo največje prihranke, ki znašajo do 60% v primerjavi s konvencionalnimi ogrevalnimi sistemi.

Vračilni rok investicije v toplotno črpalko v primerjavi s sodobnim kondenzacijskim kotlom znaša približno 3 leta.