Zrak je neizčrpen vir ki je povsod na voljo. Moč toplotne črpalke se z upadanjem temperature zunanjega zraka znižuje. Pri nizkih temperaturah okoliškega zraka je pri klasičnih toplotnih črpalkah ”stare generacije” zrak/voda treba zagotoviti dodaten vir ogrevanja.

Za ogrevanje (samo) sanitarne vode uporabljamo toplotne črpalke zrak/voda ogrevalne moči 2-3 kW.

Zmogljivost ogrevanja je do 1.400 litrov vode na dan. V večini primerov je agregat (toplotna črpalka) nameščena na grelnik vode (na bojler). Glavna prednost toplotne črpalke je v tem, da ima vsaj 3-4 krat nižjo porabo električne energije kot klasični električni grelnik.

Pri načrtovanju ogrevanja z toplotno črpalko zrak/voda je zelo pomembno, da vemo, pri kakšnih temperaturnih pogojih lahko toplotna črpalka doseže maksimalno grelno moč. Pri nakupu toplotne črpalke moramo obvezno zahtevati delovni diagram toplotne črpalke in projektiranje ogrevalnega sistema prepustiti izkušenemu projektantu. Pravilno izbrana moč in tip toplotne črpalke zrak/voda pomeni da večino potreb po ogrevanju pokrije toplotna črpalka sama. Tistih nekaj res najhladnejših dni v letu, pa toplotna črpalka deluje v bi-valentnem načinu (kot pomoč pri ogrevanju toplotna črpalka koristi dodatni vir (oljni ali plinski kotel, električni grelec …)).  Le tako dosežemo najboljši izkoristek sistema, največji prihranek pri ogrevanju in najkrajšo dobo amortizacije.

Regulacija toplotne črpalke zrak/voda za ogrevanje je lahko opremljena z regulacijo vklop/izklop (on/off) ali z invertersko tehnologijo.